Agentii de turism Restaurante Stiri turism Oferta promovare Adauga unitate de cazare  

Nu esti autentificat. Autentifica-te. Cazare Romania > Judet Maramures

Cautare rapida ->

Vezi agentiile de turism din Maramures


Bookmark and Share

Cauta cazare in regiunea turistica:

Cauta cazare in functie de localitate:

Inscrie-te la newsletter:aboneaza-te la RSS pentru a fi la curent cu cele mai noi unitati de cazare, restaurante sau agentii de tursim inscrise
 

Pensiuni, Hoteluri, Vile, Apartamente din judetul Maramures


Cazare in Baia Mare (11) Cazare in Baia Sprie (3) Cazare in Baiut (0) Cazare in Barsana (2) Cazare in Blidari (0) Cazare in Borsa (4) Cazare in Botiza (1) Cazare in Calinesti (0) Cazare in Carbunari (0) Cazare in Cavnic (1) Cazare in Danesti (0) Cazare in Firiza (0) Cazare in Ieud (2) Cazare in Leordina (0) Cazare in Moisei (0) Cazare in Ocna Sugatag (5) Cazare in Ocolis (0) Cazare in Oncesti (0) Cazare in Poienile Izei (0) Cazare in Rohia (0) Cazare in Rosia (0) Cazare in Rozavlea (0) Cazare in Sacalaia G (0) Cazare in Sacalaseni (1) Cazare in Sapanta (0) Cazare in Sarasau (0) Cazare in Sieu (0) Cazare in Sighetu Marmatiei (4) Cazare in Targu Lapus (0) Cazare in Tautii Magheraus (0) Cazare in Vadu Izei (3) Cazare in Viseu de Jos (0) Cazare in Viseu de Sus (2) Cazare in Coltau (1) Cazare in ilba (1) Cazare in Desesti (0)
 

Cateva informatii despre judetul Maramures


Stema judetului Maramures

Harta judetului Maramures
Localizare

În extremitatea nord vestică a României, la graniţa cu Ucraina.

Vecini

La nord: Ucraina, la vest: Judeţul Satu Mare, la sud: Judeţele Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, la est: Judeţul Suceava.

Suprafaţa

6.304 km2 (respectiv 2,6% din teritoriul ţării).

Populaţie

535.000 locuitori.

Oraşe

Baia Mare, reşedinţă de judeţ, cu 150.000 locuitori, la poalele Munţilor Gutâi, pe râul Săsar, cu nesecate comori de frumuseţe, într-un univers aparte. Alte oraşe: Baia Sprie, Borşa, Cavnic, Seini, Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Vişeu de Sus.

Relieful

Este predominant muntos, în general accidentat, înălţimile variind între 200 m în depresiuni şi 2.300 m pe culmile munţilor (care reprezintă prin excelenţă 3/4 din teritoriu). Are aspectul unui larg amfiteatru natural. Depresiunea Maramureşului este înconjurată de munţi în totalitate, la sud-vestul ei aflându-se munţii vulcanici Oaş, Gutâi şi Ţibleş, la est Munţii Maramureşului şi la sud-est Munţii Rodnei (cu vf. Pietrosu de 2.303 m), cu creste ascuţite şi prelungi, abrupturi impunătoare şi văi pitoreşti. Mai cuprinde părţi din Subcarpaţii Transilvaniei, Podişul Someşan, Dealurile vestice.

Clima

Este diferenţiată, în funcţie de diversitatea formelor de relief, temperat continentală, cu vânturi din direcţia sud-vest şi sud-est.

Cursurile de apă

Brăzdează ca un păienjeniş, de la Tisa cu afluenţii săi: Vişeu (cu Cisla, Vaser, Ruscova), Iza (cu Mara, Ieud, Botiza), ce taie depresiunea printr-o vale largă mărginită de terase, la Someşul din sud, cu afluenţii Lăpuş, Bârsău, precum şi izvoarele cu apă minerală Borşa, Crăciuneşti, Breb, Botiza.Atractii turistice


Munţi
Masivul Pietrosul (Munţii Rodnei), de 2.303 m, la 10 km de Borşa, adăposteşte cea mai importantă rezervaţie naturală din nordul ţării (de interes geologic, botanic şi faunistic). Masivul prezintă numeroase urme glaciare (creste, văi, circuri, morene). A fost declarat de UNESCO rezervaţie a biosferei.
Munţii Gutâi (1.443 m), acoperiţi cu păduri seculare, fac parte din cadrul lanţului munţilor vulcanici. O privelişte bizară oferă „Creasta Cocoşului”, la 12 km de Baia Sprie, imens bloc de andezit care domină împrejurimile cu semeţia lui sălbatică, formează o rezervaţie geologică.
Munţii Ţibleş (1.839 m altitudine maximă), presăraţi cu poieni, stânci şi stâne, având traseele lungi şi obositoare, ce necesită multe popasuri.
Munţii Maramureşului, cu vf. Farcău de 1.957 m.


Văi şi cascade
Valea Vaserului se caracterizează printr-o succesiune de peisaje inedite, şi formează unul dintre cele mai impresionante defilee înguste ale Carpaţilor răsăriteni, presăraţi pe ambii versanţi cu zeci de izvoare minerale.
Valea Izei şi Valea Marei (pe DN 18), trasee care oferă pe lângă peisaje de un mare pitoresc şi satisfacţia vizitării unora dintre cele mai vechi biserici din lemn, precum şi a unui şir întreg de porţi maramureşene, adevărate arcuri de triumf rustice.
Puzdrele şi Cailor, cu o cădere de 40 m.


Lacuri
Lacul de acumulare Friza, pe râul omonim, la 10 km de Baia Mare, se adresează turismului recreativ.
Ocna Şugatag şi Coştiui, lacuri sărate cu valoare curative.
Lacul glaciar Iezerul, în masivul Pietrosu.
Staţiuni Borşa (la 850 m altitudine), staţiune balneoclimaterică şi de odihnă la poalele Munţilor Rodnei. Căile de acces sunt: feroviare -gara Vişeu şi apoi cu mijloace auto, rutiere - DN 18, Baia Mare - Sighetul Marmaţiei - Borşa, DN 17 şi DN 18 Suceava - Pasul Prislop -Borşa, DN 17C şi DJ 186 Bistriţa-Năsăud - Borşa. Ocna Şugatag (la 20 km de Sighetul Marmaţiei), staţiune balneoclimaterică (la 490 m altitudine, la poalele lanţului vulcanic Tibleş-Gutâi).
Complexele turistice Izvoarele, Mogoşa şi Crăciuneşti.


Vestigii istorice
Turnul lui Ştefan de la Baia Mare, interesantă construcţie în stil gotic ridicată în 1347, ce seamănă cu turnul vechii primării din Praga.
Clădirea Monetăriei din Baia Mare (1734 - 1738), azi sediul Muzeului Judeţean.
Ruinele Cetăţii Chioarului de lângă Şomcuta Mare, menţionată documentar în 1319.
Ruinele cetăţii Bogdan Vodă.


Edificii religioase
Adevărate monumente de artă arhitecturală, bisericile încântă privirea cu linia lor zveltă, cu o surprinzătoare armonie a proporţiilor şi cu turlele lor avântate în căutarea infinitului.
Unele dintre cele mai reuşite exemplare se află în localităţile: Bogdan Vodă (sec. XVIII, cu interior pictat), Surdeşti (1724, cu cel mai înalt turn din ţinut: 54 m), Moisei (1699), Bârsana (1780), Budeşti (sec. XVIIXVIII), Călineşti (1663, cu pictură din 1754), Rozavlea (1700, pictură murală din 1775), Botiza (1796), Ieud.
Biserica „Sfânta Treime” din Baia Mare, ridicată de călugarii iezuiţi între 1717 - 1720, în stil baroc.
Mânăstirea Izvorul Negru de lângă Moisei (1672).


Edificii culturale
Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, cu secţii de etnografie şi artă populară (piese de port şi arhitectură populară, măşti populare, icoane, piese de industrie casnică), ştiinţele naturii (floră şi faună maramureşană).
Muzeul Mineralogic din Baia Mare, cuprinde interesante şi neasemuite flori de mină.


Monumente şi statui