Agentii de turism Restaurante Stiri turism Oferta promovare Adauga unitate de cazare  

Nu esti autentificat. Autentifica-te. Cazare Romania >

Cautare rapida ->

Bookmark and Share

Cauta cazare in judetul:

Cauta cazare in functie de localitate:

Inscrie-te la newsletter:aboneaza-te la RSS pentru a fi la curent cu cele mai noi unitati de cazare, restaurante sau agentii de tursim inscrise
 

Cazare Pensiuni, Hoteluri, Vile, Apartamente din regiunea turistica Banat


Cazare in Bucovat (0) Cazare in Buzias (1) Cazare in Calacea (0) Cazare in Caransebes (1) Cazare in Crivaia (0) Cazare in Dognecea (0) Cazare in Faget (0) Cazare in Garana (1) Cazare in Jimbolia (0) Cazare in Lugoj (0) Cazare in Moldova Noua (1) Cazare in Muntele Mic (0) Cazare in Oravita (0) Cazare in Otelu Rosu (0) Cazare in Poiana Marului (0) Cazare in Potoc (0) Cazare in Resita (0) Cazare in Secu (0) Cazare in Semenic (0) Cazare in Timisoara (31) Cazare in Valiug (0) Cazare in Varias (1)
 

Banatul românesc este o provincie istorică care cuprinde astăzi zone din România, Serbia (Banatul Sârbesc) şi o foarte mică parte din Ungaria.
Banatul românesc
Banatul istoric in perioada dominaţiei Coroanei Maghiare au fost numite „banaturi” toate comitatele de graniţă, conduse de un ban: Banul de Severin, Banul de Belgrad, Banul de Sabăţ. Denumirea s-a limitat mai târziu la actuala provincie „Banat” de Timişoara. Original, numele regiunii Banatului se leagă de (Turnu) Severin, Banatul de Severin şi de succesorii istorici ai acestuia Banatul de Lugoj-Caransebeş, şi Banatul de Timişoara, formaţiuni politice, militare şi administrative cu rolul de marcă în cadrul sistemului defensiv antiotoman. La originea Banatului românesc actual, Banatul de Severin a fost organizat Regele Andrei al II-lea (1205–1235) incă din 1228, ca o regiune înfiinţată la hotarele Ţaratului româno-bulgar pentru paza graniţei Regatului maghiar şi restabilirea influenţei Bisericii latine în regiune. În această periaodă sunt pomenite, Banatul de Severin, Banatul de Belgrad şi Banatul bulgăresc 1365.
Pentru prima dată numele de Banatus Temesvariensis sau Banatus Temesiensis a fost folosit în rapoartele lui Luigi Ferdinando Marsigli din ultimul deceniu al secolului al XVII-lea şi în textul tratatului de pace de la Karlovitz (1699). Pentru români, regiunea a mai fost cunoscută şi sub denumirea de Temişana.
Asezata intre Carpatii Meridionali, fluviul Dunarea si raurile Tisa si Mures, provincia istorica Banat are ca orase principale Timisoara, Arad, Resita si Lugoj. Relieful e constituit dintr-o zona muntoasa la est si sud (o parte a Muntilor Poiana Rusca, Tarcu, Godeanu, Mehedinti si Muntii Almajului si Semicercului), acoperita de paduri si pasuni intinse, o zona colinara in centru (partea vestica a Piemonturilor Vestice) si o zona joasa de campie, in vest (zona sud-estica a Campiei Tisei). Clima regiunii este mai blanda decat cea din restul tarii si mai uniforma in variatiile sezoniere. In partea de campie sunt evidente influentele climei mediteraneene, din care cauza aici creste liliacul salbatic. Este o zona cu numeroase zacaminte de minereuri si izvoare minerale, termale (Baile Herculane) sau reci (Buzias, Lipova), precum si cu cea mai mare exploatare de marmura din tara (de la Ruschita).