Agentii de turism Restaurante Stiri turism Oferta promovare Adauga unitate de cazare  

Nu esti autentificat. Autentifica-te. Cazare Romania > Judet Harghita

Cautare rapida ->

Vezi agentiile de turism din Harghita


Bookmark and Share

Cauta cazare in regiunea turistica:

Cauta cazare in functie de localitate:

Inscrie-te la newsletter:aboneaza-te la RSS pentru a fi la curent cu cele mai noi unitati de cazare, restaurante sau agentii de tursim inscrise
 

Pensiuni, Hoteluri, Vile, Apartamente din judetul Harghita


Cazare in Baile Homorod (0) Cazare in Baile Tusnad (7) Cazare in Baraj Zetea (0) Cazare in Borsec (1) Cazare in Bradesti (0) Cazare in Ciumani (0) Cazare in Corund (0) Cazare in Cozmeni (1) Cazare in Cristuru Secuiesc (0) Cazare in Feliceni (1) Cazare in Gheorgheni (1) Cazare in Harghita Bai (0) Cazare in Harghita Madaras (1) Cazare in Izvorul Muresului (0) Cazare in Joseni (0) Cazare in Lacu Rosu (0) Cazare in Lazarea (0) Cazare in Liban (2) Cazare in Miercurea Ciuc (2) Cazare in Mugeni (0) Cazare in Odorheiu Secuiesc (5) Cazare in Plaiesii de Jos (0) Cazare in Praid (9) Cazare in Racu (0) Cazare in Sancraieni (0) Cazare in Sanmartin (0) Cazare in Sicasau (0) Cazare in Subcetate (3) Cazare in Toplita (1) Cazare in Voslabeni (0)
 

Cateva informatii despre judetul Harghita


Stema judetului Harghita

Harta judetului Harghita
Localizare

În partea centrală a României, în grupa din mijloc a Carpaţilor Orientali şi în estul Podişului Transilvaniei, suprapunându-se bazinelor superioare ale Mureşului, Oltului, Târnavei Mari şi Trotuşului.

Vecini

La nord: Judeţul Suveava, la est: Judeţele Neamţ şi Bacău, la sud: Judeţele Covasna şi Braşov, la vest: Judeţul Mureş.

Suprafaţa

6.639 km2 (respectiv 2,8% din teritoriul ţării).

Populaţie

345.000 locuitori.

Oraşe

Miercurea Ciuc, reşedinţă de judeţ, cu 46.000 locuitori, în apropierea Oltului, între Munţii Ciucului şi Harghitei, la intersecţia drumurilor ce legau Moldova de Transilvania. Băile Tuşnad, Bălan, Borsec, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Vlăhiţa.

Relieful

Este format din munţi: Munţii Giurgeului - 1.545 m, Hăşmaşului - 1.793 m, Ciucului - 1.490 m, Bistriţei, la vest Munţii Căliman, cu vf. Iezeru Călimanului de 2.031 m, în centru Munţii Gurghiului - 1.777 m, Harghitei - 1.801 m (în est), dealuri (porţiuni din Subcarpaţii Transilvaniei - Podişul Târnavelor), depresiuni intramontane (Giurgeu, Ciuc, Gheorgheni, Bilbor, Borsec).

Clima

Este diferită, astfel pentru depresiunile intramontane sunt caracteristice iernile geroase de lungă durată şi verile relativ calde, cu numărul zilelor de îngheţ de 160 pe an, în zona joasă. Aici se întâlnesc des îngheţuri târzii (chiar în iunie) şi timpurii de toamnă (chiar în septembrie). Temperatura medie în ianuarie este de -4 - -100C iar în iulie de 5 - 180C.

Cursuri de apă

Aparţin Mureşului, Târnavei Mari şi Târnavei Mici în vest, Oltului (cu Râul Negru şi cele două Homoroade) în sud, Bistriţei şi Trotuşului în est, dar se întâlnesc şi izvoare de apă minerală carbogazoase şi mofete (emanaţii de bioxid de carbon şi hidrogen sulfurat), cu scop terapeutic (Borsec, Tuşnad), precum şi lacul vulcanic Sfânta Ana, ori lacurile carstice din masivele de sare de la Praid, lacul de baraj natural- Lacul Roşu-între Munţii Suhardului şi Ghilcoş.

Calendar sarbatori/evenimente

septembrie

- Festivalul sarmalelor, Praid,HarghitaAtractii turistice


Munţi si Peşteri
Munţii Hăşmaşu Mare ocupă o poziţie centrală în cadrul Carpaţilor Orientali şi este un obiectiv turistic de prim rang atât prin multiplele valori peisagistice (care culminează cu impresionantele Chei ale Bicazului) cât şi prin atracţia care o provoacă alpiniştilor. Munţii Ciuc se desfăşoară între obârşia Oltului şi pasul Caşin, puternic fragmentaţi de râuri, prezintă culmi domoale.
Munţii Harghitei.
Peştera Mereşti, pe Valea Vârghişului, cea mai lungă peşteră din Carpaţii Orientali.
Peştera Şugău, accesibilă din comuna Voşlăbeni, are trei intrări suprapuse şi se continuă cu numeroase galerii care dau în grote mari.
Peştera de Gheaţă şi Grota Urşilor, lângă staţiunea Borsec


Lacuri
Lacul Roşu (la 30 km de Gheorgheni şi la 30 km de Bicaz), cel mai mare lac de baraj natural din România.
Lacul Sfânta Ana (la 17 km de Bixad, pe DJ Bixad - Târgu Secuiesc, la 3 ore de Băile Tuşnad), în masivul Ciomatu Mare din Munţii Harghitei (la 950 m altitudine). Este singurul lac din Europa centrală într-un crater vulcanic. Ca atare, este obiectivul turistic principal al miilor de vizitatori veniţi să se odihnească în staţiunile de pe cursul superior al Oltului.


Staţiuni turistice
Borsec (la 26 km de Topliţa), vestită staţiune balneoclimaterică de veche tradiţie într-un cadru natural pitoresc, în depresiunea intramontană cu acelaşi nume, între Munţii Giurgeului şi Bistriţei (la 850- 1000 m altitudine). Apele minerale de aici au fost cunoscute şi recomandate pentru acţiunea lor tămăduitoare de medicul italian Burcella încă din 1594. Apa de Borsec este şi o plăcută apă de masă. Recunoaşterea internaţională a calităţilor terapeutice a apelor minerale a fost confirmată prin acordarea unor prestigioase distincţii (la Viena, Paris, Berlin, Trieste). „Regina apelor minerale”, cum este denumită staţiunea, dispune de un bioclimat montan stimulator, aer reconfortant (pur şi ozonat), case de odihnă intime şi confortabile, numeroase instalaţii de tratament. De asemenea, există pârtii de schi şi săniuş pentru sezonul alb iar în împrejurimi se pot face drumeţii deosebit de interesante (poiana Zânelor, Grota Urşilor, Peştera de gheaţă). Toate acestea conferă Borsecului un farmec deosebit în fiecare anotimp.
Băile Tuşnad (la 37 km sud de Miercurea Ciuc, 67 km de Braşov), renumită staţiune balneoclimaterică la poalele masivului vulcanic Harghita (la 650 m altitudine), pe locurile din jurul liniştitului lac Ciucaş de pe malul stâng al Oltului. Înconjurată de brazi seculari, staţiunea beneficiază de aer curat, ozonizat şi de un climat subalpin (temperatura medie anuală - 60C). Baza de tratament de care dispune această frumoasă staţiune cuprinde instalaţii moderne pentru băi minerale carbogazoase, mofete, aerosoli şi inhalaţii, electro şi hidroterapie, masaj.
Băile Tuşnad reprezintă un loc ideal de vacanţă în toate anotimpurile, dispunând de un confort diversificat şi de numeroase posibilităţi de agrement (lacul Ciucaş, folosit vara pentru canotaj şi iarna ca patinoar, excursii pe jos la lacul SfântuAna).
Lacul Roşu (la 30 km de Gheorgheni, 30 km de Bicaz), una dintre cele mai atrăgătoare şi solicitate staţiuni de odihnă din ţara noastră, într-o depresiune (la 980 m altitudine) străjuită de Suhardul Mare şi Suhardul Mic. Fiind aşezată pe malul Lacului Roşu, în apropierea Cheilor Bicazului este un obiectiv de o covârşitoare importanţă turistică, oferind numeroase posibilităţi de recreere: canotaj, pescuit, schi, alpinism.
Izvorul Mureşului, staţiune climaterică (la 18 km sud de Gheorgheni, la 900 m altitudine), Băile Jigodin, staţiune balneoclimaterică (la 3 km de Miercurea Ciuc, la 650 m altitudine),
Praid, staţiune balneoclimaterică (la 7 km de Sovata), importantă pentru microclimatul de salină,
Băile Homorod, staţiune balneoclimaterică (la 17 km de Odorheiu Secuiesc, la 725 m altitudine),
Topliţa, la 37 km de Gheorgheni.


Vestigii istorice
Vestigii cetăţii Miko din Miercurea Ciuc, construită în 1621, pe temelia unei fortificaţii anterioare, din ordinul consilierului regal Miko Ferencz, ulterior reconstruită. În prezent adăposteşte Muzeul etnografic al judeţului.
Vestigiile cetăţii dacice Sangidava de la Topliţa,
Ruinele castrului roman de la Odorheiu Secuiesc,
Castelul Lazăr din Lăzarea (sec. XVI), aici a copilărit principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen,
Cetate medievală din Odorheiu Secuiesc (sec. XVI),
Cetate ţărănească de la Cârţa (1444),
Ruinele cetăţii Both din Gheogheni (sec. XIV).


Edificii religioase
Complexul baroc Şomuleu din Miercurea Ciuc, construit în 1804 pe locul Mănăstirii Franciscane clădite în 1442 de Iancu de Hunedoara. Deţine una din cele mai mari instalaţii de orgă din Ardeal.
Biserica romano catolică de la Armăşeni (sec. XVI), construită în stil gotic târziu, cu valoroase picturi murale interioare din 1655. Biserica Delniţa (sec. XVI), construită în stilul Renaşterii, ca singura din această zonă cu pictură murală exterioară.
Biserica unitariană din Cristuru Secuiesc (sec. XI), cu refaceri în sec. XV,
Biserica Feliceni (sec. XII - XIII), cu tavan pictat în 1670,
Biserica Misentea (sec. XIII), cu sculptură de mare valoare,
Biserica romano catolică fortificată de la Cârţa (1444), mai păstrează elemente gotice originale,
Biserica romano catolică din Gheorgheni (1498), ulterior reconstruită,
Capela „Sfânta Margareta” din Sântimbru (sec. XV), cu picturi murale.


Etnografie
Corund (renumit centru de ceramică smălţuită, caracterizată prin eleganţa şi bogăţia ornamentaţiei),
Dăneşti (ceramică neagră),
Sâncrăieni (ţesături),
Tuşnad Sat (prelucrarea artistică a pietrei),
Corbu (ţesături şi cusături).